Fly Away
Home About Stuffs Twitter Follow INSTAGRAM

owner


" I just don't give a shit - Yoongi "

wishlist 2015

44KG
Braces
Dekan
Become more Friendly
Make my family Proud
Credits

© Template design by Adila. thanks for Base code by Atiqah.

Tips untuk pelajar Form 6
Sunday, May 18, 2014 • 2:56 AM • 0 comments



I think its been a long time I did not update my blog..sorry for that..keep bz with the form 6 and work..Now,im stay at Terengganu and work with my mak long..and bla..bla...bla..(๑-﹏-๑) *bored*

        OHORATT~❤ Point sebenarnya nak update blog ni untuk bagi sesiape yang sudah masuk form 6 tapi still macam tak confident. Ape yang Fiea boleh katekan. Teruskan dengan form 6 tapi kene ingatlah form 6 ini tak boleh main-main macam form 5. Ok what 2 tahun form 6 lepas itu terus sambung ijazah. Jimat masa dekat situ. Berbaloiiiii~~~~~~

        Disebabkan sekarang form 6 dah ada sistem baru jadi sepatutnya memang tak ada masalah dalam form 6. Masalahnya cuma jika seseorang itu terlebih overdose main-main. And yeaahh!! macam Fiea..
                                                  ( ̄ー ̄)ニヤリ

        Fiea ada sedikit tips untuk korang yang ambil form 6 atas pengalaman sendiri dan rakan-rakan sepejuangan :

1        Fiea cuma tekankan pada korang mase penggal 2. Masa itu mesti banyak aktiviti sekolah yang korang kena handel dan banyak assigment yang perlu korang buat. Sejujurnya penggal 2 Fiea hancus tapi tak apalah boleh repeatkan? kikiki(^v^)Masa repeat janganlah korang buat-buat selamber. Tolonglah ambil serious.
2.       Tolong pastikan pointer korang mase penggal 1 itu dapat 3 pointer ke atas sebab penggal 1 ini penggal yang senang. Otak masig boleh ada ruang untuk bernafas. *no joke*
3.       Masa penggal 3 please struggle habis-habisan. Bagi sesipa yang ambil subjek seni. Haaa~ Rasakan kepenatannya. Fiea tak cukup tidur ok siapkan assigment seni. Datang ke skolah rasa macam di awang-awanggan. Rasa bumi yang dipijak tidak nyata. haha =p
4.      Buat assigment itu jangan ambil dapat sahaja walaupun dah rase terlalu penat. Dan!! Paling penting sekali JANGAN BUAT ASSIGMENT LAST MINIT. Memang tak jadi apalah dengan assigment itu. Please dont cheat. Jangan copy paste.Cikgu boleh detect.
5.      Banyak-banyak buat nota dan baca nota. Pergi jalan pun kalau boleh bawak nota kecil. Banyak benda kena hafal form 6 ini..
6.      Solat 5 waktu jangan tinggal dan perbanyakkan solat hajat. Doa jangan lupa ya. Kalau boleh buat puasa sunat.
                                  ┏┫*` ー´┣━━━━━━━━━●)゚ロ゚)     

                                                     AN EXTRA TIPS
Sila bangun di awal pagi untuk ulangkaji mana-mana subjek. Sama ada nak bagun awal pagi ataupun tidur lewat untuk study. Bagi Fiea lebih baik bangun diawal pagi dalam pukul 3 atau 4 pagi tapi jangan lupe tidur dalam pukul 11 malam. Kene korbankan sikit masa tidur dan rehat.

              Rasanya itu sahajalah yang boleh dikongsikan setakat ini.Sekian terima kasih..


                      


Hukum memakai Lens Berwarna?? Boleh ke?
Saturday, March 31, 2012 • 5:43 AM • 3 comments



:h:Assalamualaikum


Fiea hendak kongsi pengetahuan yang Fiea barulah juga tahu.Korang-korang semua ini terutamanya perempuan yang mementingkan kecantikkan.Korang ada tak memakai lens berwarna? Ada! Ada!

Bila pakai lens sahaja mesti mata jadi lebih besar dan comel-comel..
Macam-macam colour yang korang boleh pilih.
Kalau ada.Korang tahu tak hukum memakai lens berwarna??
Jangan main pakai sahaja.Kalau tidak jadi macam Fiea ni..
Meyh Fiea ceritekan sebuah artikel yang Fiea jumpa.
Copy banyak dari artikel itu..
muahehehe

Ada dua tujuan memakai kanta lekap;

1. Tujuan perubatan; iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan; iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;
a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).
c) Tidak mengubah ciptaan Allah.
d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.
e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) Tidak berlebihan.
g) Tidak memudaratkan

Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan haram memakai contact lens yang berwarna (yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doctor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya).[1]

3. Adapun penggunaan contact lens semada mengambil wudhuk, solat dan puasa; ia tidak menjejaskan ibadah-ibadah tersebut kerana bahagian dalam mata tidaklah wajib dibasuh atau disampaikan air ketika mengambil wudhuk atau ketika mandi (yang wajib ialah bahagian luar sahaja iaitu kelopak mata). Begitu juga dengan puasa; menurut ulamak memasukkan sesuatu ke dalam mata tidaklah membatalkan puasa. Solat pun begitu juga; tidak ada yang akan menjejaskan solat kerana contact lens.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Fatwa Syeikh Abdullah bin Abdurrahman al-Jibrin (http://www.ibn-jebreen.com/).
2. Fatwa Syeikh Mohammad Soleh al-Munajjid (http://islamqa.com/).
3. Fatwa Syeikh Dr Ahmad al-Hija al-Kurdi (http://www.islamic-fatwa.com/

Kalau hendak tahu lebih lanjut Tonyoh sini



Tengok masa Fiea pakai..memang cantik mate tu..ayooo..perasan pulak.
Sekarang dah tak pakai lens berwarna.Hanya pakai yang lutsinar.
:face60:

Jika ada terkasar bahasa Fiea minta maaf.Hanya mahu kongsi apa yang Fiea tahu.










Hv u tagged urself in #GuinnessStPats album?
Friday, March 30, 2012 • 6:22 AM • 1 comments



Hv u tagged urself in #GuinnessStPats album?


Nahh!! In Fact
Monday, February 6, 2012 • 9:26 PM • 1 comments




Tibe-tibe Fiea teringat mase zaman persekolahan dulu..
Niat memang nak study hard..
Lagi-lagi pada masa nak exam
But.....




Ape-ape pun tak boleh...
nie lah masalah yew..
kompem!!


Tutorial : Remove navbar
Thursday, February 2, 2012 • 9:39 PM • 0 comments






Assalamualaikum..

Ape itu navbar?
bagi korang yang tak tahu.
Meyh sini Fiea tunjukkan..
Navbar itu yang bende alah ini..


Nak hilangkan navbar itu simple jewp.
Fiea ajarkan ok

Dashboard > edit html > Tick expand widget> Tekan button CTRL + F

Selepas itu cari kod dibawah ini ok..


Dah jumpakan??
Lepas itu copy code di bawah ini.Then,pastekan pada atas kod di atas ini

Lepas itu..Click save..
Done!


Cute tak? cecomment sikit
Wednesday, January 11, 2012 • 1:19 AM • 7 comments



Assalamualaikum..

Tegok neh..
Comelkan??
Bagi Fiea comel amat na...
Sepupu Fiea yang paling kecik..
ooo oiittt~
Sophea Marissa binti Yusof Ng






Aceceh..Pakai telekung..




Tegok uh muke berkerut bile rambut kene potong








Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh
Monday, January 9, 2012 • 12:36 AM • 2 comments



Assalamualikum...




Hye..Hye..Fiea rasa nak join jugak la..
Bagi korang yang nak join jugak..Singgah dekat blog sini..
Click here!

Meyh sini tegok hadiahnya pulak
Excitedkan tegok hadiah neh..memeg la..



ok..Fiea tag pada..