Fly Away
Home About Stuffs Twitter Follow INSTAGRAM

owner


" I just don't give a shit - Yoongi "

wishlist 2015

44KG
Braces
Dekan
Become more Friendly
Make my family Proud
Credits

© Template design by Adila. thanks for Base code by Atiqah.

Tips untuk pelajar Form 6
Sunday, May 18, 2014 • 2:56 AM • 0 comments



I think its been a long time I did not update my blog..sorry for that..keep bz with the form 6 and work..Now,im stay at Terengganu and work with my mak long..and bla..bla...bla..(๑-﹏-๑) *bored*

        OHORATT~❤ Point sebenarnya nak update blog ni untuk bagi sesiape yang sudah masuk form 6 tapi still macam tak confident. Ape yang Fiea boleh katekan. Teruskan dengan form 6 tapi kene ingatlah form 6 ini tak boleh main-main macam form 5. Ok what 2 tahun form 6 lepas itu terus sambung ijazah. Jimat masa dekat situ. Berbaloiiiii~~~~~~

        Disebabkan sekarang form 6 dah ada sistem baru jadi sepatutnya memang tak ada masalah dalam form 6. Masalahnya cuma jika seseorang itu terlebih overdose main-main. And yeaahh!! macam Fiea..
                                                  ( ̄ー ̄)ニヤリ

        Fiea ada sedikit tips untuk korang yang ambil form 6 atas pengalaman sendiri dan rakan-rakan sepejuangan :

1        Fiea cuma tekankan pada korang mase penggal 2. Masa itu mesti banyak aktiviti sekolah yang korang kena handel dan banyak assigment yang perlu korang buat. Sejujurnya penggal 2 Fiea hancus tapi tak apalah boleh repeatkan? kikiki(^v^)Masa repeat janganlah korang buat-buat selamber. Tolonglah ambil serious.
2.       Tolong pastikan pointer korang mase penggal 1 itu dapat 3 pointer ke atas sebab penggal 1 ini penggal yang senang. Otak masig boleh ada ruang untuk bernafas. *no joke*
3.       Masa penggal 3 please struggle habis-habisan. Bagi sesipa yang ambil subjek seni. Haaa~ Rasakan kepenatannya. Fiea tak cukup tidur ok siapkan assigment seni. Datang ke skolah rasa macam di awang-awanggan. Rasa bumi yang dipijak tidak nyata. haha =p
4.      Buat assigment itu jangan ambil dapat sahaja walaupun dah rase terlalu penat. Dan!! Paling penting sekali JANGAN BUAT ASSIGMENT LAST MINIT. Memang tak jadi apalah dengan assigment itu. Please dont cheat. Jangan copy paste.Cikgu boleh detect.
5.      Banyak-banyak buat nota dan baca nota. Pergi jalan pun kalau boleh bawak nota kecil. Banyak benda kena hafal form 6 ini..
6.      Solat 5 waktu jangan tinggal dan perbanyakkan solat hajat. Doa jangan lupa ya. Kalau boleh buat puasa sunat.
                                  ┏┫*` ー´┣━━━━━━━━━●)゚ロ゚)     

                                                     AN EXTRA TIPS
Sila bangun di awal pagi untuk ulangkaji mana-mana subjek. Sama ada nak bagun awal pagi ataupun tidur lewat untuk study. Bagi Fiea lebih baik bangun diawal pagi dalam pukul 3 atau 4 pagi tapi jangan lupe tidur dalam pukul 11 malam. Kene korbankan sikit masa tidur dan rehat.

              Rasanya itu sahajalah yang boleh dikongsikan setakat ini.Sekian terima kasih..


                      


0 Comments:

Post a Comment